Kortfilm spelas in på Huset

unghuddinge-tvteam-ny
Ett tv-team från UR är på Huset för att spela in en kortfilm. Foto: Clara Carlson

Utbildningsradion spelar just nu in en kortfilm i Husets lokaler. I kortfilmen medverkar hårdrocksbandet Marauders som har sina replokaler på ungdomsgården.

Vad handlar kortfilmen om?

– Den handlar om härskarteknik och riktar sig till gymnasielever, säger producenten Keith Foster.

Hur ser härskarteknik ut bland unga?

– Jag skulle säga att det är mobbing utan slag. Det handlar om att osynliggöra och frysa ut någon. I kortfilmen som handlar om ett band är det trummisen som hela tiden blir utfryst.

Vad syftar kortfilmen till?

– Det är en kortfilm som är en del av en kampanj, som syftar till att försöka förhindra att härskarteknik uppstår. Mobbing är något som finns bland vuxna också, men det är viktigt att belysa problematiken med det tidigt i livet, då kanske det kan undvikas.

Varför spelar ni in i Huddinge?

– Vi ville ha med ett band i kortfilmen som verkligen kunde spela sina instrument och då kom vi i kontakt med Marauders. De brukar repa på Huset och det kändes passande att vara i deras hemmamiljö.

Kampanjen är tänkt att sändas i höst i UR.

Almedalsveckan

unghuddinge-demokratidagar

Nu har politiker och andra som är intresserade av politisk samlats för att delta i årets Almedalsvecka på Gotland för att diskutera samhällsfrågor. Du kan också diskutera politik och göra din röst hörd i Huddinge. Vill du ställa frågor till en kommunpolitiker? Läs mer om hur du gör här.

Demokrativeckan

Vill du bjuda in en föreläsare, ordna en debatt, teaterpjäs eller annan aktivitet som påverkar? Vecka 41 kan du vara med och engagera dig i årets Demokratidagar. Den 5-9 oktober händer massor med aktiviteter, bland annat samtal, debatter, filmvisningar, författarträffar och mycket annat. Läs mer om demokratidagarna här.

Gry har sitt drömsommarjobb

unghuddinge-gatumusikanter14
Gry Johansson i Huddinge har det bästa 
sommarjobbet som går att få, enligt henne själv.

I veckan uppmärksammades hon i DN för sitt unika feriejobb i Huddinge. Gry Johansson har enligt henne själv ett drömsommarjobb.

För 16-åriga Gry Johansson är feriejobbet som gatumusiker hennes allra första betalda sommarjobb. Det är Huddinge kommun tillsammans med ungdomsgården Huset som erbjuder henne och de andra gatumusikerna jobbet. De har under två veckors tid åkt runt i Huddinge kommun, där de spelat samt sjungit på gator och torg. Nu återstår en vecka av jobbet som Gry Johansson helst inte vill ska ta slut.

– Det är ett riktigt drömsommarjobb. Alla människor som går förbi oss när vi spelar och sjunger blir så glada. Jag blir glad av att göra andra glada.

Varför sökte du jobbet?

– Jag hade planerat att söka jobb på kommunen och då såg jag att ett av alternativen som gick att söka var gatumusikant. Jobbet stack verkligen ut bland alla andra som fanns på listen, dessutom är jag musikintresserad och jag tyckte jobbet lät passade för mig.

Känner du alla i gänget sedan tidigare?

– Nej det är första gången vi träffas, men det är några som har gemensamma vänner. Efter sommarjobbet lär vi i alla fall känna varandra och det finns några jag tror att jag kommer umgås med när vi slutat jobba.

Vad spelar och sjunger ni för musik?

– Det är främst låtar som många känner igen och kanske hört på radio. Det har blivit klassiker som Ray Charles ”Hit the road Jack” till mer moderna låtar som Rihannas ”Four five seconds”.

Vilket är ditt drömjobb i framtiden?

– Många har sagt att det kommer bli svårt att slå jobbet som gatumusikant och det tror jag också. Det är så roligt att göra människor glada när man jobbar, men om jag får drömma skulle jag gärna jobba som fotograf, layoutare eller lärare.

Vad har för andra sommarplaner?

– Jag ska på läger i Falun i augusti och sedan blir det mest att ta det lugnt innan skolan börjar.

Har du inget sommarjobb?

Du kan vara lugn. Unghuddinge ger 10 tips till dig som fortfarande vill tjäna pengar i sommar. Läs mer här.

Att göra regniga dagar

1. Bakning på Youtube

Lär dig baka kakor som ser ut som emojis med hjälp av tutorials.

2. BMX i Capital bikepark

Ta med vännerna till Captail bikepark. Här kan du köra BMX, åka skateboard, inlines och MTB. I Unghuddinges sommarlovsguide kan du läsa mer om Capital Bikepark.

unghuddinge-boktipsetny

 

3. Läs 5 böcker – få en bokpresent

Under perioden 11 juni–24 augusti kan du vara med i Sommarboken. Låna och läs fem böcker, skriv sedan eller rita om det du har läst och få en bokpresent från biblioteket. Fråga om Sommarboken på ditt bibliotek.

Huddinges ungdomsbibliotekarier ger sina bästa lästips till Unghuddinges läsare. Läs mer här.

4. Hyr gratis film

På biblioteket i Huddinge går det att hyra gratis DVD-filmer och titta på i sommarregnet. Det är 13-årsgräns på alla hyrfilmer förutom om filmen har 15-årsgräns, för att hyra dem filmerna måste du ha fyllt 15 år.

Läs mer på Bibliotek Huddinge.

5. Testa ett nytt spel

Unghuddinges egen spelexpert Sam Ögren tipsar om datorspelet ”Pillars of Eternity”. Ett rollspel där du skapar dig din egen avatar. Du kan läsa recensionen på Unghuddinge.

Redaktionen tipsar

Bild på spelexperten Sam Ögren.

 

Tjabba Sam Ögren här. Tanken är att jag sporadiskt under sommaren ska tipsa om spel, nya som gamla. Svenska sommaren brukar trots allt bjuda på lite regniga dagar också (även om jag spelar i regn och skinande sol).

Recension | Pillars of Eternity

Premiärrecensionen för mig blir ett rollspelet ”Pillars of Eternity” som jag för enkelhetens skull i texten kommer att benämna som PoE.

PoE startar likt många andra rollspel med att spelaren får skapa sig sin egen avatar. Vilken klass och bakgrund du väljer till din karaktär får betydelse för hur NPC:s (none playible characters) i spelvärlden behandlar karaktären och hur berättelsen formas. Nästan hela berättelsen och drivet i spelet kommer från direkt kommunikation med spelets många karaktärer, där det etablerade ”konversationsträdet” ligger som grund. Klass och bakgrund ger endast tillgång till vissa svar och lösningar på problem – vilket i teorin ger spelet gott om rum för att spelas igen.

Bygg din egen armé

Vad är resan genom en fantasivärld utan sina följare? Totalt kan du samtidigt ha med dig fem följare tillsammans med din avatar. Här får du träffa på karaktär som den lugna krigaren Edér, som vill veta hur hans bror dog, trollkarlen Aloth och min favorit, dvärgen Sagani, en kvinnlig jägare som är följd av sin trogne vita räv Itumaak. Jag är imponerad av spelets välrustade, djupa och fantastiska karaktärer. Ingen karaktär känns som en stereotyp, vilket annars brukar vara vanligt i rollspel.

Game of Thrones

Spelidén är en något av en klyscha och känns utnött. Spelets alla gudar, organisationer och politiska intriger gör det även svårt att emellanåt hänga med som spelare. Det är nästan som ett spelande Game of Thrones och jag himlar inte med att detta är ett riktigt komplicerat spel, inte bara dess spelidé utan även striderna är svåra att förstå sig på. PoE är trots det ett mycket bra spel, men det är definitivt inte för alla.

120 timmars spelande

Efter att ha spelat 120 timmar fanns det fortfarande saker att göra. Det är alltså ett väldigt långt och komplicerat spel som kräver fokus, men för rätt person är det ett fantastiskt spel. Det syns verkligen att spelföretaget har en kärlek till genren och att det tagit många timmar att utveckla det, med dem orden ger jag spelet fem av fem i betyg.

Text: Sam Ögren

Se trailern till spelet Pillars of Eternity

Sommarjobbsguiden

Unghuddinge ger tips till dig som vill vara sysselsatt i sommar. Foto: Tumblr

Har du inte fått ett sommarjobb? Du kan vara lugn. Här kommer 10 tips till dig som fortfarande vill tjäna pengar i sommar.

Det är varmt och du kanske ska resa bort eller bara njuta av ledigheten. Det är förstås okej att göra det, men det finns många bra saker med att ta sig ur sängen och jobba några veckor också. Här är tips till dig som fortfarande vill söka jobb, hitta andra sätt att tjäna pengar på eller för dig som bara vill sysselsätta dig i sommar.

Sök sommarjobb

På Platsbanken samlar Arbetsförmedlingen jobbannonser över hela Sverige. Här finns det fortfarande sommarjobb utannonserade. Läs mer på arbetsförmedlingen.se

Indeed jobb är en webbplats som även den samlar jobbannonser. Här kan du lätt navigera dig mellan jobben. För den som föredrar att surfa på mobilen finns det en app som är lätt att använda. Läs mer på: indeed.com

Pengar till projekt

Förverkliga din och dina kompisars drömprojekt. Nu kan ni ansöka om upp till 10 000 kronor för att fixa en konstutställning, arrangera en turnering, konsert eller festival, ett disco, läger eller något annat som ni kommer på. Låt fantasin flöda! Läs mer här.

Ungdrive

Sommarlovet är det perfekta tillfället att testa på att skapa och tjäna pengar på något eget. Hos Ungdrive kan du starta ditt eget företag, där du bestämmer själv vad du jobbar med och hur mycket. Du kan dessutom driva ditt företag tillsammans med en eller flera kompisar eller tillsammans med någon du träffar på plats. Läs mer här.

Ung Omsorg

Ung Omsorg tar emot ungdomar som vill umgås socialt med äldre. Jobbet kan innebära att ta en promenad med rullstolsburna äldre i solen, läsa högt ur dagens tidning för de med nedsatt syn och liknande sociala aktiviteter. Läs mer om arbetet här.

Praktisera

Om du inte har fått ett jobb i sommar kan du alltid fråga om du kan få praktisera. Kanske kan du hjälpa till som assistent eller följa med på en arbetsplats för att se hur de arbetar där. Då får du nya erfarenheter, något att skriva på ditt CV samt att du kan göra avtryck på arbetsplatsen och har möjlighet att få jobba på kommande lov.

Vässa ditt CV

Om du ska söka jobb är det bra att skriva ett CV och personligt brev. I ett CV ska du beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper för arbetsgivaren. Om du inte arbetat tidigare finns det fortfarande tidigare erfarenheter som går att skriva i ett CV. Du kanske är med i någon förening, aktiv i en politisk organisation, driver ett projekt i skolan eller liknande. alla tidigare erfarenheter är värdefulla. Skriv korrekt svenska, undvik slang, förkortningar och smileys =).

Personligt brev

I det personliga brevet skriver du om varför just du vill ha jobbet, vad du arbetat med tidigare och varför just du skulle passa för jobbet. Be gärna en förälder eller någon annan att läsa igenom din ansökan innan du skickar eller lämnar in den.

Stick ut i mängden

Gillar du att rita, måla eller ta bilder? Då kan du göra ett annorlunda CV som sticker ut bland alla andra ansökningar. På Pinterest hittar du inspiration och kan se hur andra har gjort sitt CV.

Vill du inte skriva ett traditionellt CV kan du testa dig på att göra en egen webbplats eller en video där du berättar om dig själv.

Skapa egna jobb

Fråga familjen

Fråga personer i din omgivning om de behöver hjälp med något. De kanske behöver någon i sommar som klipper gräset, målar staket, rensar rabatterna eller behöver någon som passar husdjuret när de är bortresta på semester.

Övningskör

Om du har möjlighet kan det vara bra att börja övningsköra, då vissa arbetsplatser söker efter personal med körkort. Dessutom kanske dina föräldrar eller bekanta har mer tid till att övningsköra med dig under semestern.

Loppis

Har du kläder och saker som du inte använder längre? Om ni är ett kompisgäng kan ni skapa en Facebookgrupp tillsammans där ni säljer saker till vänner och bekanta. I sommar är det dessutom bakluckeloppis på flera platser i södra Stockholm där du kan sälja dina prylar.

Lissma Backluckeloppis:

Öppet söndagar kl 7.00 – 16.00

Läs mer på: lissmaparken.se

Hågelbyparken:

24 juni – 19 augusti

Öppet onsdagar kl 17-20

Läs mer på: botkyrkaloppis.se

Baka

Använd dina bak- och matlagningskunskaper i sommar. Baka bullar, gör lemonad, glass eller något annat som passar att äta en dag i solen. Det som är hemmagjort är ofta uppskattat och fungerar att sälja på stranden eller bara ute på gatan där du bor.

Aktiviteter i sommar

Om du inte vill jobba alls går det självklart bra att chilla också. Det finns många aktiviteter för dig som vill vara sysselsatt i sommar. Ta en titt på Unghuddinges egen sommarlovsguide.

Text: Sam Ögren och Clara Carlson

Snakka San och SVER – Konserten

Den svensk/norska folkmusikgruppen SVER och dancehallartisten Snakka San spelade i Sjödalsparken. En konsert som fick publiken att dansa i regnet.

#Volym03 – Bildspecial

Musikverksamheten för ungdomar i Huddinge har under året producerat en gemensam platta som de nyligen släppt på Soundcloud. Unghuddinge var nyligen på Sjödalstorget för att delta i releasefesten för plattan.

Linus Robertson öppnade den nästan två timmar långa konserten. Foto: Herman Der Nederlanden
Linus Robertson var först ut med låten ”You’re gone”. Foto: Herman Der Nederlanden
Bandet Somajelo bjöd på akustisk gitarr och körsång.
Bandet Somajelo bjöd på akustisk gitarr och körsång. Foto: Herman Der Nederlanden
Deen Jalloh sjöng och rappade tre låtar och fick publiken att dansa.
Deen Jalloh rappade och fick publiken att dansa. Foto: Herman Der Nederlanden
Janet Da Silva sjöng en låt om vänskap.
Janet Da Silva uppmärksammade ämnet vänskap. Foto: Herman Der Nederlanden
Soloartisten Alexandra Pettersson sjöng låten "Hit and run".
Alexandra Pettersson sjöng låten ”Hit and run”. Foto: Herman Der Nederlanden
Kören The Voice of Rockville framförde en mashup.
Kören The Voice of Rockville framförde en mashup. Foto: Herman Der Nederlanden

Missade du releasefesten? Lugn, här kan du lyssna på årets platta: Volym03.

Vill du starta band?

De öppna musikverksamheterna letar ständigt efter nya band som vill ta del av deras fullt utrustade replokaler. Du kan spela in i studio och få hjälp att komma igång och skriva låtar. Om du vill stå på scen är du garanterad spelningar när du är redo och det är helt kostnadsfritt. Läs mer här.

Unghuddinge hänger med selfiekonstnärer

unghuddinge-selfie
Sofi Lardner Häggström är en av konstnärerna som ställer ut.

Huddinges konstnärsklubb ställer ut sina verk på Fullersta gård under namnet ”Selfie”. Unhuddinges reporter hängde med konstnärerna och pratade selfiepinnar, rymdvarelser och kärleken till det egna ansiktet.

Några gånger om året håller Huddinges konstnärsklubb (HKK) gemensamma utställningar, ofta med ett tema. Håkan Bull, ordförande i HKK, gillade idén med att ta ett modernt begrepp som ”selfie” och låta konstnärerna få tolka det fritt.

– Det finns inget ansikte du känner igen så bra som ditt eget.  Det är det du vaknar med och går till sängs med varje dag, säger Håkan Bull.

Även om Håkan Bull menar att alla får ta en selfie precis som de vill,  gillar han inte den populära selfiepinnen.

– Det känns lite som fusk, det är begränsningen som är meningen. Du ska kunna fånga allt med en arms avstånd, säger han.

Kär i sitt eget ansikte

I fem små rum trängs 28 selfies av 23 konstnärer, trots det är det ingen tavla som är den andra lik. I knappt hälften av tavlorna går det att identifiera ett tydligt ansikte. Det är som besökare lätt att undra vad det ens är som gör samtliga av verken till selfies. Bland utställningens alla alster kryper en röd tråd – hyllningen till det egna jaget.

– Till och med den minst egocentriska personen ställer sig i badrummet och speglar sig. Människan är ganska kär i sitt eget ansikte.

Selfies speglar bara människans naturliga intresse för sig själv, säger Håkan Bull.

”Hopplös glad rymdvarelse”

Sofi Lardner Häggström är en av de konstnärer som har bidragit med flest verk till utställningen.

– Jag är egentligen inte så förtjust i att ta kort på mig själv och lägga ut det på instagram, så jag ville göra en selfie på ett annat sätt än vi är vana vid. Jag ville gå in i mig själv och ställa frågan, vad är jag?

Med den inställningen producerade hon verket ”Jag är”, vilket lättast kan beskrivas som en selfie i text. Sofie Lardner Häggström satte sig en kväll och skrev ner alla ord hon kunde för att beskriva sig själv.  Läser man orden låter de nästan som meningar, som exempelvis ”hopplös glad rymdvarelse”.

Inspireras av smileys

När hon var klar tänkte hon att de som såg hennes selfie säkert skulle vilja få höra ord som beskriver dem själva. Därför fyllde hon en korg med urklippta ord i papper, liknade dem i hennes första verk. Besökarna får sedan själv plocka ut ord som beskriver dem och på så vis vara en del av konsten.

Gun Lindblad är den enda konstnären som har bidragit med en tredimensionell selfie, bestående av två ögon och en mun, precis som en smiley. Inspiration tog hon från graffitivärldens tags, vilket är upphovsmannens signatur. Hon såg en naturlig koppling mellan att göra en tag och att lägga upp en selfie på nätet.

– En selfie är för mig ett sätt att visa att jag finns.

Att jag är här, säger hon.

Vill statsa på ungdomar

Huddinges konstnärskollektiv planerar att göra en ny satsning på ungdomar eftersom de, som de själva säger, vill sänka medelåldern bland medlemmarna. De har funderat på att  göra en ”selfieverkstad” för ungdomar. Förhoppningsvis skulle detta leda till en ännu större selfieutställning.

Text och bild: Herman Der Nederlanden