”En flykt från allt annat”

Turneringar, vänskap och blodigt allvar blandades när Shade events anordnade höstlovslan på Huset.

Stämningen på Huset i Huddinge är hemtrevlig. Detta kan bero på att lokalen faktiskt agerat hem åt samtliga deltagare till Shade Events höstlovslan. På en lätt avskärmad del ligger det luftmadrasser, sovsäckar och liggunderlag. Någon ligger fortfarande och sover.

Rebekka Sjögren, 20 år, och Linn Rasmussen, 20 år. har åkt hela vägen från Uppsala för att LANA på Huset i Huddinge. De har gjort upp en deal om att de aldrig ska missa ett av Shade Events LAN.

– Även om jag flyttar till Oslo skulle jag åka hit. Efter vårt första LAN för drygt tre år sen satt vi och grät på mattelektionen för att vi behövde vänta ett helt halvår till nästa, säger Rebekka.

Vad är det som lockar?

När man kommer hit kommer man bort. Det blir lite som en flykt från allt annat. Människorna här är liksom annorlunda, lite skumma men trevliga, säger Linn.

– Haha, ja. När de inte blir arga på lagg är de rätt trevliga. Du anar inte hur många tangentbord som gått sönder. Mitt tangentbord börjar också lägga av, säger Rebekka.

Människorna och gemenskapen i Huset verkar utgöra en stor del av LANET, men det finns ett ställe där stämningen är mer allvarlig. Gamingrummet. Långa rader där ungdomar har monterat upp sina datorer. Energidrycker, My Little Ponies-figurer och specialgjorda datormöss är några av de saker som syns till framför skärmarna.

Spelturneringar

Linns favoritspel är League of Legends, LOL, och Rebekkas är det klassiska spelet Tetris. Rebekka har övat i över åtta år på Tetris genom att plugga på om olika tekniker.

– De ska ha en Tetristurnering senare och jag är nog bättre än de andra. Det är inte ett utav de vanligaste spelen just här, säger Rebekka.

Det spelas många turneringar på Shade Events. Vilka turneringar som blir av beror på önskemål från de som LANAR. Det brukar bli turneringar i bland annat Counter-Strike, League of Legends och Team Fortress. Femkampen är däremot given.

– De har olika utmaningar som man ska lösa. De brukar ha en gren där de gömmer undan olika föremål som till exempel en toalettrulle och så får man 2-3 minuter på sig att hitta varje. Men det är lite olika från gång till gång, säger Linn.

Kommer ni gamea som pensionärer?

– Ja, vi kommer vara här enda tills de skaffar en åldersgräns och kastar ut oss, säger Rebekka.

Text och bild: Michelle Undseth