Nätet

Illustration skolan.
Illustration: Flora Wiström

Via nätet sprids elaka kommentarer och ord hela tiden. Det kan göra att mobbningen många gånger även följer med många hem.

Blir du dåligt behandlad på nätet eller känner du någon som gör det kan du alltid vända dig till ungdomsmottagningen och elevhälsan.

För att göra det lätt för dig att hitta är informationen uppdelad i olika stycken:

Näthat 

Övergrepp

Näthat

Näthat är hån eller trakasserier på nätet, till exempel i sociala medier. Det kan vara lättare att skriva kränkande meddelanden på nätet än att säga dem i verkligheten, men det är samma lagar som gäller på nätet som i verkligheten.

Hotad på nätet

Om någon hotar dig så att du känner dig rädd eller kränker dig allvarligt ska du göra en polisanmälan, eftersom det är olagligt. Det kan till exempel vara om någon säger att de ska skada dig, eller om en privat bild på dig sprids. Radera inte meddelandet, utan gör en skärmdump som bevis.

Var går gränsen för näthat?

Vissa meddelanden och inlägg kan kännas jobbiga, kränkande och hotfulla, utan att de är olagliga. Hos polisen kan du läsa mer om var gränsen går. Du kan kontakta Polisen om du är osäker på om det som har hänt är ett brott.

Var vänder jag mig?

När man har varit med om näthat kan det kännas jobbigt, även om det inte är en brottslig kränkning. Prata med en förälder eller annan vuxen som du litar på, till exempel en lärare, skolans kurator eller ungdomsmottagningen.

På nohate.se finns det mycket information om näthat, vad som är brottsligt och vad man själv ska tänka på för att inte kränka någon annan på nätet.

Läs mer om hot på nätet

Läs mer om hur kan få hjälp


Övergrepp

Sexuella övergrepp finns på nätet också. Ofta handlar det om att någon annan vill att du ska skicka avklädda bilder eller visa dig i webbkamera. Det är vanligt att någon som har fått en bild hotar med att sprida den till andra om du inte skickar fler.

Utnyttjad sexuellt

Det finns också vuxna som låtsas vara unga för att utnyttja ungdomar sexuellt. Ofta försöker de bli din kompis genom att först prata om andra saker, och sedan föreslå att ni ska ses eller att du ska skicka avklädda bilder. Detta kallas gromning och är ett brott.

Träffa människor IRL

Om du ska träffa någon i verkligheten första gången är det bra att bestämma en plats där andra människor är, till exempel ett kafé. Du kan också be en kompis följa med eller hålla utkik en bit bort.

Polisanmäla övergrepp på nätet

Om du får obehagliga frågor om sex, om någon vill att du ska skicka bilder eller skriver något annat till dig som inte känns okej är det bra om du berättar det för en förälder eller annan vuxen som du litar på. Att bli utsatt för det här kallas för grooming. Om någon har tvingat dig att klä av dig framför webbkameran eller skicka bilder kan du få hjälp att polisanmäla det.

Läs hur du gör om du utsätts för grooming

Få stöd där du bor

Om du vill prata om något som du har varit med om och mår dåligt över kan du vända dig till elevhälsan på din skola eller till ungdomsmottagningen.

Läs mer om sexuella trakasserier

Att tänka på när du umgås med andra online